Çikolatali Kitir Tarifi

Malzemeler
ÇİKOLATALI KITIRLAR
alabildiği kadar elenmis un
1p. kabartma tuzu
1 fiske tuz
150 , oda sicakliginda tereyag
2 su b. esmer seker
3 yumurta
1 p. vanilya
1,5 su b. damla cikolata
1 su b. ceviz

Tarif
Önce bir kasede yumurta ve şekeri mikserle çırpın.
Eleğinize biraz un koyun. Unun üzerine
kabartma tozunu ve vanilyayı koyup eleyin.
Bu karışıma eritilmiş tereyağını da ekleyip
karıştırın.
n son damla çikolata ve cevizleri ekleyip karıştırın.Kıvamı tepsiye yayılacak
yumuşaklıkta olmalı.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bu karışımı spatula yardımı ile yayın.
170 derecede üzeri kuruyana kadar pişirin.
yaklaşık 20 dakika.
soğuduktan sonra yağlı kağıdı
çıkartıp iki parmak kalınlığında dilimleyin.
Ağza sadece çikolata ve ceviz tadı geliyor.
anında tükenen nefis bir tad.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Pastırmalı Tavuk Tarifi

Malzemeler
2 çorba kaşığı limon suyu
3 adet domates
1 limon kabuğu rendesi
1 çorba kaşığı kekik
8 dilim pastırma
4 çorba kaşığı zeytinyağı
4 adet tavuk but
biberiye ve adaçayı karışımı, tuz, karabiber
3 dal taze soğan
2-3 dal maydanoz
3 diş sarımsak

Tarif
Maydanozu yıkayıp kıyın, sarımsakları ezin
Geniş bir kapta 2 çorba kaşığı zeytinyağı, sarımsak, maydanoz, tuz, karabiber, limon kabuğu rendesi ve baharatları karıştırın
Tavuk etlerini derin bir fırın kabına alıp, hazırladığınız karışımı üzerine dökün
Marine olması için yarım saat bekletin
Taze soğanları temizleyip, doğrayın
Domatesleri soyup küp küp doğrayın
Kalan 2 çorba kaşığı zeytinyağında soğanları sote edin
Domatesleri ekleyip sos kıvamını alıncaya kadar pişirin
Sosu etlere ilave edip önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin
Pişince tepsiyi fırından çıkarın
Her bir etin ortasını ve kemikli kısmını pastırma dilimleri, ucunu ise alüminyum folyo ile sarın
Tekrar fırına verip, 5 dakika daha pişirin
Sıcak olarak servis yapın
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Kısır Tarifi

Malzemeler
5 su brd ince bulgur,
2 orta boy soğan,
2,3 diş sarımsak,
3 orta boy domates,
8,9 dal taze soğan,
kimyon,tuz,karabiber,kırmızı biber,
limon,
salça,
maydanoz,
İstenirse Nar ekşisi,

Tarif
İnce bulguru 5 brd sıcak su ile ağzı kapalı bir kapta demlenmeye bırakıyoruz.Soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp yağda tuz atarak soteliyoruz.Salça ekleyip biraz daha kavurup altını kapatıyoruz.Demlenen bulgurun içine koyup karıştıryoruz.Diğer malzemeleri doğrayıp hepsini karıştırıp baharatlarını ve limonunu ekliyoruz.
Servisi için kısırımız hazır.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Yumurta Piyazı Tarifi

Malzemeler
10 adet haşlanmış yumurta beyazı,
1 demet nane,
1 demet maydanoz,
10 gr. tuz,
5 gr. karabiber,
20 gr. zeytinyağı.

Tarif
Haşlanmış yumurta beyazı çok ince şekilde doğranır. İçine taze nane ve maydanoz ince ince doğranarak ilave edilir. Bu karışıma tuz, karabiber ve zeytinyağı ile karıştırılıp servise hazır hale getirilir.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Yalancı Iskender Tarifi

Malzemeler
1 Bayat Pide
1 Çorba Kaşığı Tereyağı
1/2 Paket Margarin
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Tozbiber
1 Su Bardağı Su
3 Çorba Kaşığı Sıvıyağ
1 Soğan
1 Çorba Kaşığı Salça
250 gr Kıyma
2 Su Bardağı Yoğurt

Tarif
Pideyi kibrit kutusu büyüklüğünde parçalara kesip firın kalıbına yerleştirin
Margarini eritip bir bardak su ilave ederek kaynatın ve pidelerin üzerine dökün
Pidelerin yağlı suyu çekmesini bekleyin
Sıvıyağı tavada kızdırıp ince doğranmış soğanı pembeleştirin
Salçayı ekleyip karıştırın
Kıyma, tuz ve karabiber ilave edip kavurun
Hazırladığınız kıymalı karışımı pidelerin üzerine yayın
Yoğurdu bir kasede çırpın ve kıymalı karışımın üzerine dökün
Tereyağını tavada kızdırıp kırmızıbiber ilave edin
Yoğurdun üzerine gezdirerek döküp sıcak olarak servis yapın
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Ananaslı Sufle Tarifi

Malzemeler
6 Çorba Kaşığı Ananas Suyu
2 Çorba Kaşığı Tereyağı
1 Kahve Fincanı Tozşeker
2 Yumurta
2 Çorba Kaşığı Un
1 Tatlı Kaşığı Kabartma Tozu
2 Çay Bardağı Light Süt
1 Çorba Kaşığı Pudra Şekeri
1/2 Portakal Kabuğu Rendesi
Tuz

Tarif
Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Yarım su bardağı kapasiteli sufle kaplarını tereyağı ile yağlayın. Kalan yağı şeker ve yumurta sarısı ile köpükleşinceye dek çırpın. Portakal kabuğu rendesi, kabartma tozu ve elenmiş unu azar azar ilave edin.
Ananas suyu ve sütü mikserle karıştırın.
Yumurtalı harcı azar azar ilave edin.
1 tutam tuzla çırpılmış yumurta aklarını ekleyip çırpmaya devam edin.
Karışımı sufle kaplarına dökün.
Fırına verip 30-35 dak. pişirin.
Üzerine pudra şekeri serpip servis yapın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Mantar Sote Tarifi

Malzemeler:
Yarım kilo mantar
3-4 adet sivribiber
2 adet domates
Yapılışı: Biberi yağada hafif kavurup ince ince doğradığınız mantarları ekleyin.İkisini yumuşayana kadar kavurun.Daha sonra domatesleri ekleyin hafif sulanıp suyunu çekene kadar bekleyin.Bu esnada tuz,kırmızı biber ekleyiniz.Afiyet olsun..Kaynak.,

Mısır Gevrekli Tavuk Dolması

Malzemeler:
2 adet tavuk göğüs (kalın fileto şeklinde)
250 gr mantar
5-6 sap ıspanak
1 çay bardağı bezelye
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kuru soğan
Yeterince tuz, karabiber, pulkırmızı biber, biberiye
Sıvıyağ
Üzeri İçin:
2 adet yumurta
Yeterince un
1 su bardağı mısır gevreği
1 çay bardağı fındık
Hazırlanışı:
Tavuk göğüslerinin derisi alınıp, ikiye ayrılır. Her bir parça enlemesine cep gibi ikiye kesilir.
Yemeklik doğranmış kuru soğan sıvıyağda pembeleştirilir, ufak ufak doğranmış havuç, patates, mantar ve ıspanak ilave edilip, sotelenir.
Bezelye ve yeterince baharat ilave edilip, ocaktan indirilir.
Tavukların içi bu karışımla doldurulduktan sonra ağzı kürdan ile tutturulur.
Tavuklar tuz, karabiber, pulbiber, biberiye ve sıvı yağ karışımına bulanır ve fırın tepsisine dizilir.
Önceden ısıtılmış 180 C derece fırında 10 dakika kadar pişirildikten sonra, ilk olarak tuz ve karabiber ile çırpılmış  yumurtaya, daha sonra una, ondan sonra da çekilmiş fındık ile karışmış mısır gevreğine bulanarak, kızgın sıvıyağda nar gibi oluncaya kadar kızartılır.
Püf Noktası: Tavukların ağzı kürdan ile tutturulmazsa içi dışarı çıkabilir.

Tarifin Özellikleri:
Ürünün çeşidi: tavuk yemeğidir.
Pişirme tekniği ve özellikleri: fırında ve ocakta 45 dakika
Hazırlıkta kullanılan araçşar: kesme tahtası, bıçak, tava, tepsi, kaşık, kürdan
Sunum ve servis şekilleri: dilimlenerek servis tabağında, yanında patates garnitürleri ile

Afiyet Olsun

Yilan Baliği Dolma Tarifi

Malzemeler
1.5 kiloluk irice bir yılan balığı,
300 gram gelecek kadar bir morina balığı veya torik dilimi
30 gram kornişon,
25 gram kapari,
25 gram tereyağı
1 yumurta,
1 demet maydanoz
1 havuç,
1 sap kereviz,
1 baş soğan,
1 defne yaprağı,
1 tutam merzengûş,
1 tutam kekik,
3 çorba kaşığı zeytinyağı
yeteri kadar tuz ve karabiber.
Tarif
balığı ayıklarken keten bir bez kullanmalısınız.
Yılan balığını tezgâha yatırın.
bir bıçakla başının altından, boyun yerinden, etine değdirtmeden sadece derisini kesin.
keten bezle derinin ucundan tutarak kuyruğuna doğru kuvvetlice çekin.
Derisini çıkardıktan sonra bir bıçakla karın kısmını boynundan başlayıp kuyruğuna kadar açın.
Karnını açtıktan sonra içini temizleyin ve keskin bıçak yardımıyle kemiğini kılçıklarını ayırın.
Balık tamamen ayıklandıktan sonra bol suyla iyice yıkayın, suyunu süzün tezgâhın üzerine koyun.
öbür yanda harcı hazırlayın.
torik balığının kılçıklarını ayıkladıktan sonra etini makineden geçirerek bir kâsenin içine koyun.
ayıklanmış, kıyılmış maydanozu serpin.
kornişon kekiği, merzengûşu, tuzla karabiberi serpin.
Sonra içine yumurtayı kırın ve kaşıkla malzemeleri karıştırarak iyice yedirin.
Yılan balığını elle bastırarak yaprak gibi açın.
Sonra içinin harcını baş tarafına daha fazla, kuyruk tarafına daha az olarak yerleştirin.
harcı dışarı taşırmayacak şekilde elinizle kapatın
Önceden hazırladığınız iğne iplikle balığın boydan boya sıkı bir şekilde dikin- balığın üzerini de tuzlayıp .
öbür yanda geniş bir tavanın içine tereyağını zeytinyağını koyup tavayı ateşe alın.
Soğan havuçu rendeleyerek defne yaprağıyle birlikte yağın içine katın.
Bu sebzeleri birkaç dakika kavurun.
Sonra yılan balığını daire şeklinde bükerek ve bu şekilde ateşin üzerindeki tavanın içine bırakın.
Tavanın ağzını kapatıp 45dk kadar pişirin.
Bu süre içinde baliği kesinlikle çevirmeyin, Eti hassas olduğu için dağılabilir.
Balık piştikten sonra tavadan geniş servis tabağına yerleştirin.
Tavada kalan salçayı ezerek delikli süzgeçten geçirin balığın üzerine dökün.
Balığın çevresini ve ortasını haşlanmış ve garnütür edilmiş bütün patateslerle ve bıçakla maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servis yapın afiyet olsun…
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Etli Taze Bamya Tarifi

Malzemeler
500 gr taze bamya2
50 gr kuşbaşı et
2 çorba kaşığı margarin
1 adat kuru soğan
tuz
2 adet domates
2 çorba kaşığı
limon suyu

Tarif
Bir tencereye ince doğranmış soğanı,yağı ve kuşbaşı etleri alın
Etler suyunu çekinceye kadar kavurun
Soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domatesleri,limon suyunu ve tuzunu ekleyip pişmeye bırakın
bamyaları özenle ayıklayın
limonlu suyun içinde yarım saat bekletin
sonra suyunu süzün
pişen etin üzerine bamyaları yerleştirin
suyu az ise ilave edinve hafif ateşte bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirin
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Papatya Pastası Tarifi

Malzemeler
2, 1 /4 su bardağı un (2,5 bardaktan az)
2 çorba kaşığı pudra şeker
1 küçük paket margarin ve 1 parmak ilave (150 gr.)
1 yumurta
Yarım paket vanilya, limon kabuğu rendesi
İÇİNİN MALZEMESİ
1,5 su bardağı fındık içi
Yarım su bardağı pudra şekeri
3 yumurta, limon kabuğu rendesi
15- 20 adet iç badem,
2- 3 kaşık marmelat

Tarif
1- Un elenir. 150 gr. yumuşak yağ, 1 yumurta, 2 çorba kaşığı pudra şeker, limon kabuğu rendesi karıştırılır ve hamur yapılır. (Fazla yoğrulmaz, hamur bozulur.)
2- Merdane ile 3- 4 mm inceliğinde açılır. Papatya kalıplarının içine yerleştirilir. Ortasına bir çay kaşığı marmelat konur.
İÇİNİN HAZIRLANIŞI:
3- Makineden çekilmiş fındık, yumurta, pudra şeker limon kabuğu rendesi karıştırılır.
4- Kalıpların üzeri bu karışımla doldurulur. Kabuğu çıkarılmış ve ikiye ayrılmış badem Papatya şeklinde yapıştırılır.
5- Kalıplar tepsiye dizilip orta hararetli fırında pişirilir.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Tatlı Kuru Pasta Tarifi

Malzemeler
1 su bardağından bir parmak kadar eksik tozşeker
2 yumurta
4 yemek kaşığı margarin ya da tereyağı (yaklaşık 150 gr., oda sıcaklığında)
2 su bardağı un
1 paket vanilya
Arasına sürmek için (çikolata sosu -Tarifi aldığım sitede, marmelat kullanılmıştı ama ben çikolatalı yapmak istedim.)
1 paket bitter çikolata (80 gr.)
50 gr tereyağı
Süslemek için
Arzuya göre hindistan cevizi, fındık, ceviz ya da antep fıstığı tozu

Tarif
Öncelikle çikolata sosunu hazırlayın ki, kurabiyeleri hazırlarken hafif soğuyarak koyulaşsın. Bunun için tereyağını eritin ve yağ sıcak haldeyken minik parçalara ayırdığınız bitter çikolatayı tereyağının içinde bulunduğu kaba ekleyin. Çikolatalar eriyene ve karışım yoğun bir sos kıvamı alana kadar kaşıkla ezerek karıştırın. (Bu sosu birçok tatlınızda kullanabilirsiniz. Miktarını her 80 gr. çikolata için 50 gr. erimiş tereyağı kullanarak arttırabilirsiniz. Soğudukça hafif katılaşan çok lezzetli bir sos oluyor.)
Hamur için toz şeker, küçük parçalara ayırdığınız oda sıcaklığındaki margarin ve 2 yumurtayı bir kaba alarak mikserle yoğun bir krema kıvamı alana kadar çırpın.
Başka bir kapta unu vanilya ile karıştırın.
Vanilyalı unu, yumurtalı karışıma ekleyerek çok yumuşak ve ele yapışan, cıvık (!) bir hamur elde edin.
Fırınınızı 160 dereceye ayarlayın.
Hazırladığınız hamurumsu maddeyi bir krema sıkma torbası ya da aparatı yardımıyla yağlanmış tepsiye belli aralıklarda ve dilediğiniz büyüklükte sıkarak yerleştirin. (Ben minik yapmayı tercih ettim, bir de yıldız şeklindeki ucu kullandım bu görünümü elde etmek için.)
Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık 10-15 dakika kadar, kızarıp sertleşmeden üzeri beyaz kalacak şekilde kurabiyeleri pişirin. Çok pişirirseniz sert olur ve güzel olmaz.
Kurabiyeler soğuyunca, iç yüzeylerini hazırladığınız çikolata sosuna batırın ve hindistan cevizine bulayın. Başka bir kurabiye ile yapıştırarak sandviç görünümü verin. İşte bu kadar.
Dilerseniz arasına çikolata sosu yerine dilediğiniz bir çeşit marmelat ya da dolgu kreması sürerek de deneyebilirsiniz.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Ispanaklı Boşnak Böreği

MALZEMELER:

Hamuru İçin:
6 su bardağı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Alabildiğince ılık su
Arası İçin:
250 gr tereyağı veya margarin

İçi İçin:
1 kg ıspanak
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
Yeterince tuz, karabiber, pulbiber, sıvıyağ
Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Hamur İçin; Un, tuz ile karıştırılıp, sıvıyağ ve yeterince ılık su eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur. Ve 10 dakika dinlendirilir. Hamur limon büyüklüğünde bezelere ayrılıp, her biri tabak büyüklüğünde açılır. Yağ eritilip, açılan hamurların üzerine sürülür. Her biri elle mümkün olduğunca ince açılıp, karşılıklı iki kenar ortaya doğru katlanır.
İçi İçin; İnce kıyım soğan sıvıyağda kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Ispanak kendi suyu ile hafif haşlanıp suyu iyice sıkıldıktan sonra ince, ince doğranarak, kıymaya ilave edilir. Yeterince tuz, karabiber ve pulbiber eklenerek ocaktan indirilir. Hamurların katlanan kısımlarına iç yapılıp, iki taraftan ortaya doğru rula şeklinde sarılır ve bıçakla ortadan ikiye kesilir. Hazırlanan tüm hamurlar yağlanmış tepsiye ortadan başlanarak spiral şeklinde dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve kalan yağ sürülerek 200 C derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Püf Noktası: Hamurlar yırtılmaması için elle esnetilerek açılmalıdır.

Tarifin Özellikleri:
Ürünün çeşidi: açma börek
Pişirme tekniği ve özellikleri: fırında
Hazırlıkta kullanılan araçlar: yoğurma kabı, oklava, tava, tahta kaşık, yumurta fırçası
Sunum ve servis şekilleri: 2 dilim börek yanında yoğurt ile
Porsiyon sayısı: 15 kişilik
Ürün ve ana malzemenin besin değeri: bol karbonhidrat ve yağ, ıspanaktan dolayı C vitamini içerir.

Afiyet Olsun

Tandır Böreği Tarifi

MALZEMELER:

Hamuru İçin:
2 su bardağı su veya süt
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 paket yağ maya veya 1 çay kaşığı kabartma tozu
Alabildiğince un
Arası İçin:
1 paket margarin veya tereyağı
1/2 su bardağı tahin

İçi İçin:
Kavrulmuş kıyma veya peynir
Üzeri İçin:
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Susam
Hazırlanışı:
Hamur malzemesi karıştırılıp, alabildiğince un ilavesi ile kulak memesi kıvamında yoğrulur ve hamur iki bezeye ayrılır.
İlk hamur açılabildiği kadar ince açılıp, üzerine erimiş yağ ve tahin karışımından sürülür.
Hamurun ortasına bir tabak koyulup, etrafı kesilir. Kenarındaki parçada 8 parçaya bölünerek ortadaki parçanın üzerine yerleştirilir.
Altta kalan hamurun kenarla üstteki hamurların üzerine kapatılıp, aynı şekilde hazırlanan diğer hamurlarla birlikte buzdolabına kaldırılır.
Üzerine iç yayılıp, için üzerine de açılan diğer hamur yerleştirilir.
Yumurta sarısı, zeytinyağı ile karıştırılıp, hamurun üzerine sürülür ve susam serpilir.
Eğer hamur mayalı ise hiç bekletmeden 180 C derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Püf Noktası: Hamur mayalı olursa bekletmeden fırına verilmeli yoksa hamur mayalanır ve katlar oluşmaz.

Özelliği: Tandır böreği, Kayseri de her evde pişen geleneksel bir börektir.

Tarifin Özellikleri:
Ürünün çeşidi: açma börek
Pişirme tekniği ve özellikleri: ocakta ve fırında 1 saat
Hazırlıkta kullanılan araçlar: yoğurma kabı, oklava, kaşık, tepsi, yumurta fırçası
Sunum ve servis şekilleri: servis tabağında iki dilim börek
Porsiyon sayısı: 12 kişilik
Ürün ve ana malzemenin besin değeri: karbonhidrat, yağ, protein
Maliyeti: 14 tl

Afiyet Olsun

Kaymaklı Poğaça Tarifi

Malzemeler:
125 gr oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
1 çay bardağı ılık su
1 yumurta (sarısı üzeri için)
250 gr süt kaymağı
Aldığı kadar un
Hazırlanışı:
Malzemelerden hamur yapılır.
Bezelere ayrılır.
Avuç içi kadar açılır.
Kaşar peynir rendesi konur yuvarlanır.
Üzerine yumurta sarısı sürülür.
Püf Noktası: Kaymak hamurun içine konulur.

Tarifin Özellikleri:
Mayalı bir hamurdur.
Karbonhidrat ve yağ bakımından zengindir.
Kullanılan malzemeler yoğurma kabu fırın tepsisi fırın.
Maliyeti 7 tl.
10 kişikiktir.

Afiyet Olsun

Güveçte Mantarlı Tavuk

Malzemeler:
Yarım kg mantar
Yarım kg tavuk kuşbaşı
6 adet domates
6 adet sivri biber
2 adet soğan
4 diş sarımsak
150 gr tereyağ
1 tatlı kaşığı salça
Tuz, karabiber
Kekik, kimyon, kırmızı pul biber

Hazırlanışı:
Soğanlar ince, ince kıyılıp yağda sotelenir. Mantarlar küp, küp doğranır ve eklenir. Suyunu salıp çekinceye kadar pişirilir. Kuşbaşı tavuk eklenir, pişirilir. Biberler eklenir, sotelenir. Sarımsaklar eklenir. Domatesler eklenir. Salça eklenir. Hafif sulu kalacak şekilde pişirilir. Tuzu ve baharatları ayarlanır. Güveç kaplarına paylaştırılır. Üzerine kaşar rendesi eklenir. Fırına verilir ve kaşar eriyince fırından alınır.

Afiyet Olsun

Terbiyeli Etli Pırasa Tarifi

Malzemeler
Pırasa 6 orta boy
Soğan 1 orta boy 75 gram
Kuşbaşı et - - 250 gram
Margarin 2 yemek kaşığı 20 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı 12 gram
Su (sıcak) 1 1/2 su bardağı 300 gram
Yumurta 1 adet 50 gram
Limon suyu 2 yemek kaşığı 20 gram

Tarif
Pırasayı yıka, ayıkla
Soğanı soy, yıka, ince ince doğra
Tencereye soğan, et ve yağı koy, kapağı kapat, kısık ateşte kendi suyu ile, yaklaşık 30 dakika pişir
Tuz ve suyu kat
Pırasayı 5-3 santimetre uzunlukta doğra, kaynayan karışıma ekle, karıştır, yumuşayıncaya değin, 35-40 dakika pişir
Yumurtayı ayrı bir kapta limon suyu ile iyice çırp, içine yemeğin suyundan birkaç kaşık ekleyip ılıt
Yumurta-limon karışımını tencereye azar azar eklerken yemeği sürekli karıştır, kaynayınca ocağı kapat
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Patates Sepeti Tarifi

Malzemeler
Sepet için:
3 adet iri boy patates
21 adet kürdan
2 bardak sıvıyağ
İçi İçin;
Haşlanmış sosis
Turşu
Haşlanmış mısır

Tarif
Büyük boy patatesleri yıkayıp soyun.
Uç kısmından kalınca bir adet halka kesin.
7 adet kürdanı halkanın etrafına eşit aralıklarla dik vaziyette saplayın.
Patatesi kalem kalınlığında kopartmadan dikkatlice şerit halinde soyun.
Kürdanla tutturulan patatesin alt kısmından başlayarak sepet örer gibi kürdanların aralarından geçirerek örün.
Çukur bir tencerede sıvıyağı kızdırıp patates sepetlerini kızartın.
İçlerini haşlanıp doğranmış sosis, turşu ve mısır ile doldurup servis yapın.
Dilerseniz sepetlerin içini damak tadınıza uygun başka malzemelerle de doldurabilirsiniz.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Domates Sosu Tarifi

Malzemeler
300 gram margarin,
400 gram havuç (küp şeklinde),
200 gram kereviz (küp şeklinde),
40 gram rendelenmiş soğan,
1 Adet ince kıyılmış sarımsak ,
1 Adet defne yaprağı,
1 Dal taze kekik ,
400 gram un,
600 gram domates püresi,
50 gram toz şeker,
½ Çay kaşığı tuz ,
1 Çimdik karabiber,
3 lt et suyu,

Tarif
Derin bir tavada margarini eritin.
Havuç,kereviz,defne yaprağı,taze kekik,soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın.
Unu katıp,sarı meyane kıvamına gelinceye kadar pişirip, soğumaya bırakın.
Domates püresini ekleyip, karıştırın.
Et suyunu bir taşım kaynatın.
Sıcak et suyunu,hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için, bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz.
Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave ederek, kısık ateşte, 1 saat dibine tutmaması için, sürekli karıştırarak pişirin.
Oluştukça kefini alın.
İnce bir süzgeçten geçirip,süzün.
Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Portakal Reçeli Tarifi

Malzemeler
1 kilo portakal kabuğu
5 bardak su
2 kilo şeker (sekiz bardak)
¾ fincan limon kabuğu

Tarif
İçerisinde iki kilogram şeker bulunan bir tencereye 5 bardak su koyduktan sonra,bunu,orta ısıdaki ateşte bir taraftan karıştırmak suretiyle yoğun bir şurup yapınız.
Daha sonra yapmış olduğunuz bu şuruba,haşlanmış ve bir gün içerisinde bırakılmış 1 kilogram portakal kabuğunu ilave ediniz ve yarım saat kadar kaynatılmasını takiben bir gün boyunca dinlenmeye bırakınız.
Şekerli portakal kabukları dinlenince,bunlar iyice yoğun bir hal alıncaya kadar tekrar kaynatınız.
Reçel kaynayıp da arzu edilen duruma gelince buna ¾ fincan limon suyu ilave ettikten sonra,3-4 dakika daha kaynatınız ve soğuma bırakınız.
Soğuyunca da gerekli kaplara koyarak muhafaza ediniz.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Evde Peynir Nasıl Yapılır

Tarif
Uzun araştırmalarım ve denemelerim sonucunda peynir yapımıyla ilgili bana yetecek kadar bilgi sahibi oldum sayılır. Interneti didik didik ettim, tabi peynir konusunda bilen tanıdıkların beyinlerinide.:)) Aslında aradığım şey mayalı ve mayasiz sirke vs. ile hazırlanan peynirin arasindaki fark ve aynı maya kullanılarak nasıl peynir çeşidi yapıldığıydı?
Tencereler hazır süt hazır ama kafamda kaç çeşit peynir tarifi var, ben hangisini yapacagim? Zaten denemeler konusundaki fazlaca olan cesretim bazan beni pişman ediyor. Neyse üç çeşit denemeye karar verdim. Mayalı, sirkeyle yapılan ve süt kestirildikten sonra kaynatılan…
Tabi aklımın bir tarafında ise beni bu olayın içine ve daha da derinlere çeken Antep peyniri. Antep peynirine özlemim öyle böyle değil, kaç yıl oldu çocukluğumun en sevdiğim tadlarından olan bu peyniri yemeyeli. Açıkcası bu sadece bir hayal gibi geliyordu. Ama ben de biliyorumki, birşeye başladıysam mutlaka içine düşerim.:)
Kolları sıvayıp Antep deki dostumdan yardım istedim hemen. Sağolsun Naile hızır gibi imdadıma yetişti. Hemen babacığının anlatımını tastatura aktararak bana gönderdi. Ve hemen aynı gün uyguladım, sonuç muhteşem! Peyniri yaptıktan saatle sonra tadına bakmaya cesaret ettiğimde, yüzümdeki gülümseme bütün gün sürdü.:)) Tarifini daha sonra vereceğim inşallah. Şimdilik bu üç çeşitle idare edin.:)
Sirkeyle Yapılan Peynir: Mayalı peynire göre daha lezzetli bizim kanatimize göre, tadı daha çok peynire benziyor.
2 litre sütü kaynama asamsına kadar iısıttim, hatta fokurdar gibi oldu. Iki kaşık sirke özünü- normal sirke olarak yarım bardak sirke de kullanabilirsiniz- sıcak süte ekleyip karıstırdım. Zaten süt hemen kesilerek suyundan ayriliyor. Yeşimtirek bir su altta kalırken peynir kesintileri üste cikiyor.
10-15 dak. bir kenarda beklerken, temiz pamuklu bir bezi süzgecin icine serdim ve süzgeci geniş bir kabın içine oturttum.
Peynir kesintilerini kevgirle tamamen toplayip süzgece aktardim. 10-15 dak. sonra süzgecten alıp bezin uçlarını bağladım ve bir çengele gecirip uygun bir yere astım. Tabi altına bir kap koymaı ve o suyu muhafaza etmeyi unutmayın.
2-5 saat bu şekilde beklettim ve bezin içinde sıkışan peyniri alıp diktiğim bir bez torbaya koydum ve bir tepsinin içine manti aletini koyup üzerine torbayı yerleştirdim. (Siz düz bir süzek veya tepside kullanabilirsiniz.) Onun üzerine bir başka tepsi yerleştirip üzerine hamur açmak için ve yer sofrası olarak kullandığım masayı, onun üzerine de su dolu tencere, tursu kavanozlari gibi agirliklar koydum. Bu arada baski olarak daha pratik çözümler gelistirebilirsiniz.:)) Ayrıntıları size fikir olsun diye yazıyorum.
5-6 saat beklettikten sonra peyniri çıkarıp tuzladım ve buzdolabına koydum. Sonrasında ister salamura yapın isterseniz bu şekilde tüketin.
Mayalı Peynir: Tadı bildiğiniz taze peynir gibi süt kokulu ve biraz çiğimsi. Ama kesinlikle çook lezzetli.
Önce mikrobiyel bir maya bulun. Bu konu da hassa olmanızı tavsiye ederim, hayvansal mayaların menşei belli olmayabilir. Türkiye’ de iseniz sorun değil zaten marketlerde mikrobiyel mayaları bulmak zor değil. Yurdışında olanlar internetten araştırsınlar…
5 lt. sütü Edirneli arkadaşımın canlı telefon talimatlarıyla ılık, onun deyimiyle inekten sağıldıgı sıcaklığa kadar ısıttım. Dikkat edin soğuk degil ama sıcaklık da hissedilmeyecek.
Sütü getiren ablanin tavsiyesiyle bir cay kaşığı sıvı mayayı tencereye katıp güzelce karıştırdım.
Tencerenin ağzını kapatıp yerinden oynatmadan üzerini battaniye ile sıkıca örttüm ve 5-6 saat mayalanmaya biraktım. Telefonda arkadasım bana talimat verirken onun misafiri olan baska bir hanımın tavsiysiyle havanın soğuk olmasını hesaba katarak bu süreyi daha uzun tuttum.
Bekleme süresi dolmadan ben daha fazla dayanamayip tencerinin agzını açtm ve kücük bir şok yaşadım sütüm kesilmemiiiiş!!!… Bu hayal kırıkliğıyla çatacak adam aradım epey bir süre.:)) Tabi millet bilmiyor ki, peynirimin başarız oldugunu sanıyorum diye sinirliyim. 1 saat kadar sonra tekrar baktım tencereye ve cesaretimi toplayıp bir kasık batırdım. Eh işte kaşık içinden temiz çıkı ama, bence hala kesilmemiş bu süt!!!…
Bekleme süresinin sonun da biraz üzgün biraz umutlu tencerenın kapağını açtım. Diğer tarafda büyük bir süzeğin içine pamuklu bir bez açtım ve bir tepsinin içine oturttum. Kevgiri aldım ve amacım güya üste cikan peynir kesintisini – görünmese de – bir ümit toplamak. Kevgirle bir, iki üç… Yok sütün suyu yok! Tencerenin dibine geldim ve hala su yok! O zaman anladım sirke ile mayanın arasındaki farkı! )) Maya tencerenin tamamını pelteye dönüştürmüş kalıp kalıp bir görüntüsü var. Sirke hemen kestirerek, kesmiği suyun yüzüne çıkarıyor. Eger sanal dahi olsa bir kaynak bana, mayanın sütü pelte şekline getirdigini, bu peltenin süzülüp peynir yapıldığını, sirkenin vs. ise sütü kesdirerek kesmiklerinin süzülmesiyle tadı ve dokusu farklı olan bir başka çeşit peynir oldugunu yazmış, anlatmış olsaydı ben bu şoku yaşamayacaktım.:) Oysa aradığım en önemli bilgi buydu. Sanki ağız birliği yapılmışcasına her türlü abur cubur bilginin dolaştığı internet ortamına, insanlar ev de peynir yapmasın diye mi bilmem, böyle bir ayrıntı yazılmamış!
Neyse, pelteyi tencereden kevgirle alıp büyükce bir bey torbaya koyup astım. Asma konusunda hayal gücünüzü kullanın ben öyle yaptım. Torbayı bağlayıp düğümün içinden oklava geçirmek gibi.:))
5-6 saat suyunu süzdükten sonra onu da baskıya aldım ve yine 4-6 saat arasında beklettim. Sonrası yazdığım gibi tuzlama ve dolaba kaldırma.
Sonra dan Edirne’li arkadaşıma sorduğum da ” Ben sirkeli peynir nasıl olur bilmemki.” dedi.:)) İnternette profosyenel peynir yapımını anlatan yazılarda var, ama internete bakan zaten o profosyeneller için kullanılan kelimeleri anlamaz, anlayanın internetteki bilgilerle işi ne? Onu da çözemedim.
Sirke İle Kestirilip Haşlanan Peynir: Bence en güzeli bu. Kaynamasından kaynaklanan hoş bir kokusu var. Böreklere güzel gider.
Sirkeli peynir ile aynı şeklide süt kestirilip kesildiği suyun içinden çıkarılmadan 15-20 dakika kaynatıp o ndan sonra daha önce belirttiğim süzme ve baskılama işlemlerinden geçirdim.
Şunu belirteyimki, ben profosyenel değilim. Bildiğim duyduğum kadarıyla yaptığım denemelerimi aktarmaya çalıştım. Gerçekten yapmak isteyen olursa benim gibi kapı kapı internet dolaşmasın. Zaten isimlerinden de anlaşılıyor ne kadar profosyenel olduğum.:))Hatta bu bilgilere ekleme yapmak isteyenlerin yazacaklarını da seve seve sizlerle paylaşırım. Belki çoğunuz annesinden ninesinden vs. peynir yapımını görmüştür. Ben bu konuda tam cahil sayılırım, sadece salamura edildiğini gördüm
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Damla Sakızlı Girit Kurabiyesi

Malzemeler
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
2 yumurta (1'inin sarısı ayrılır)
4 su bardağı un
1 silme tatlı kaşığı karbonat
1 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı

Yapılışı
Önce sıvılar ve karbonat çırpma teliyle çırpılır, sonra şeker, un, damla sakızı eklenip telle daha sonra kaşıkla karıştırılır. Cıvık bir hamur oluyor. Kaşıkla parçalar alıp tepsiye koydum (elle koyulursa elleri sürekli yağlamak gerekiyor).

Bezelerin üstüne yumurta sarısı sürülüp 175 derecedeki fırına verilir. Pembeleşene kadar pişirilir, yaklaşık 20 dakika. Bu ölçüyle 23 adet çıktı..Kaynak.nepisirsekde.blogspot.com,

Patates Kroket Tarifi

Malzemeler
500 gr. eski patates,
1 adet yumurta,
3 yemek kaşığı un,
Galeta unu,
Tuz, karabiber, pul biber

Tarif
Patatesleri haşlayın.
Yumurta sarısıyla akını ayırın.
Patatesleri sıcakken soyun.
İçine yumurta sarısını,unu, pul biberi ve tuzu ekleyin.
Tüm malzemeyi karıştırarak ezin.
Elinizi unlayıp patateslerden rulolar yapın.
Yumurta akını çırpıp patateslere bulayın.
Bol kızgın yağda kızartın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Sucuklu Güveç Tarifi

Malzemeler
200 gram sucuk (Kişi Sayısına göre miktar arttırılabilir.)
(Arzuya göre yumurta da eklenebilir)
2 tatlı sivri biber veya çarliston
1 orta boy domates
Arzu edilen kadar kaşar peyniri
1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Tarif
Sucuğu kısa bir süre musluğun altına tutup ıslatın.
Bıçağın ucuyla uzunlamasına iki taraftan çizin, derisini soyun.
Küp şeklinde yada daha iri yuvarlar verev parçalar halinde doğrayın.
Biberlerin saplarını çıkartın, tohumlarını dökün, ince halkalar şeklinde doğrayın.
Domatesin kabuğunu soyun, çekirdeklerini temizleyin, küçük parçalar halinde doğrayın.
Peyniri 1 cm küpler şeklinde doğrayın. Küçük bir güveç (veya ısıya dayanıklı cam kap) içinde bütün malzemeleri karıştırın.
Üzerine zeytinyağını gezdirin.
Fırına sürün ve peynirler eriyip çok hafif kızardıktan sonra hemen çıkartın ve en sıcağından servise koyun.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Güveçte Menemen Tarifi

Malzemeler
4-5 tane soyulmuş doğranmış domates
1 tane ince kıyılmış kuru soğan
3-4 tane incecik doğranmış yeşil biber
5-6 tane taze yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ veya tereyağ
Tuz, karabiber, pul biber

Tarif
Genişce bir tencerede yağ ile birlikte soğanları pembeleştirin,
içine yeşil biberleri atın kavurun,
soyulmuş doğranmış suyu süzülmüş domatesleri ilave edin,
domatesler iyice pişince, büyükçe kase içinde karıştırdığınız yumurtaları içine ekleyin,
bir kez karıştırıp bir güveç kabına dökün,
tuzunu ve baharatlarını ilave edin,
180 derece ısınmış fırında 10 dk. yumurtalar pişene kadar tutun.Fırından çıkınca sıcak sıcak güveç içinde servis yapın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Fındıklı Üzümlü Kurabiye

Malzemeler
250 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1 su bardağı pudra şekeri
2 yumurta (1'inin sarısı ayrılmış)
2 yemek kaşığı yoğurt
2/3 su bardağı kuru üzüm
2/3 su bardağı fındık kırığı (file kullandım ve biraz kavurdum)
5 su bardağı un (yarısı tam buğdaydı)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilyalı şeker

Yapılışı
Yağ, şeker, yoğurt ve yumurtalar karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenip yoğrulur. Benim hamurun kıvamı kulak memesinden biraz daha sertti. Sonra fındık ve üzüm eklenip ceviz büyüklüğünde bezeler halinde yağlanmış tepsiye dizilir. Üstüne yumurta sarısı sürülüp isteğe göre susam / file fındık vs. serpilir. 175 dereceli fırında pembeleşene kadar -yaklaşık 25 dakika- pişirilir. Bu ölçülerle 46 kurabiye çıktı.

Mayalı Poğaça

Malzemeler:
150 gr margarin
Bir su bardağı süt
Yarım su bardağı su
1 paket kuru maya
1 yumurta
3-4 su bardağı un
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı: 
Yumurtanın sarısını üzerine sürmek için bir kenara ayırın.Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin ve mayalanmaya bırakın.Bir saat kadar sonra mayasının gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz.İçine tercihe göre peynir,patates vb. koyabilirsiniz.Üzerine ben yumurtanın yanında birazda sıvı yağ akıtıyorum daha güzel kızarıyor.
Afiyet Olsun.Kaynak.,

Elmalı Muhallebe Tarifi

Malzemeler:(5 kişilik)
Elma püresi için:
5 adet kırmızı elma
yarım çay bardağı toz şeker
istenilen miktarda dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
Muhallebi için:
1 lt.süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı pirinç unu
1 paket vanilya
Hazırlanışı:
Elmalar yıkanıp, soyulup ayıklanır. Rendelenerek bir teflon tavaya alınır. İçine toz şeker ilave edilir rengi dönene ve suyunu çekene kadar karıştırılarak kavrulur. Ocağı kapamadan önce dövülmüş ceviz eklenir bir iki defa karıştırılıp altı kapatılır. Hemen tarçın eklenir ve tekrar karıştırılıp elma, ceviz ve tarçının iyice harmanlanması sağlanır. Muhallebi kaplarının diplerine konulur. Diğer tarafta süt ile pirinç unu iyice karıştırılarak kaynatılır. Koyulaşmaya başlayınca şekeri ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir. Muhallebi kıvamına gelince vanilya eklenip bir iki karıştırılıp altı kapatılır. Elma püresi konulmuş kase ya da bardaklara pay edilir. Buzdolabında iyice soğutulduktan sonra üzerine tarçın serpilip, soğuk olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun

Bol Köpüklü Türk Kahvesi

Malzemeler
6 çay kaşığı şeker
8 çay kaşığı kahve
6 kahve fincanı su

Tarif
Cezveye önce suyu koyun.
Sonra üzerine kahve ve şekeri ekleyip hiç karıştırmayın.
Su ısındıkça kahveyi ve şekeri kendine çekecektir.
Bu yolla bol köpüklü Türk kahveleri elde edebilirsiniz.
Kahve ilk kaynadığındaki köpüğü bardaklara ekleyip bir kez daha kaynatın.
Kahveleri fincanlara yuvarlak hareketler ile ekleyin ki ilk başta koyduğunuz köpüğü kaybetmeyin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Fırında Sebzeli Mantar Tarifi

Malzemeler
1 soğan
350gr düğme mantar(başka mantar kullanmanız da mümkün tabi ki)
2 kabak
2 havuç zeytinyağı
karabiber ve kekik
3-5 çorba kaşığı krema üzeri için, rendelenmiş kaşar peyniri

Tarif
soğanı doğrayın ve zeytinyağında biraz kavurun.
tencereye sırayla doğranmış havuç, mantar(mantarlar bütün olacak) ve kabakları ilave edin. hiç su eklemeye gerek yok zaten mantarlar kendi suyunu salıyor.
tuz, karabiber ve kekik ekleyip sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
piştikten sonra yemeği fırın kabına alıp üzerine kremayı gezdirin. krema şart değil ancak kullanmanızı öneririm.
kaşar peyniri rendesi serpip 200 derece fırında kaşar eriyinceye kadar pişirin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Üzüm Reçeli Tarifi

Malzemeler
1 kg çekirdeksiz üzüm
Yarım kg toz şeker
Yarım su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
1 paket vanilya

Tarif
Üzümleri iyice yıkayıp salkımlarından ayırın.
Tencerenize yarım bardak suyu ve şekerin tamamını koyup ocağı yakın.
Şeker eriyince suları süzülmüş olan üzüm tanelerini ilave edin ve karıştırın.
Reçel kaynamaya başladığı zaman ateşi orta düzeye getirin.
45 dk. kaynatın.
Rengi koyulaşmaya başlayınca kaşıkla bir tabağa damlatıp kıvamını kontrol edin.
Soğuyunca daha da katılaşacağını hesaba katarak fazla bekletmeden limon suyunu ilave edin, altını kapatın.
Vanilyasını ilave edip ılınmaya bırakın ve kuru kavanozlara koyun.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Ton Balikli Misir Salatasi Tarifi

Malzemeler
1 kutu konserve ton balığı (light)
1 kutu konserve mısır
1 kahve fincanı kapari
zeytin yağı
Yarım limon
Tarif
Konserve ton balığının yağını süzün ve derin bir kaba alın. Kabın içine aldığınız ton balığını çatal yardımıyla küçük parçalara ayırın.
Konserve mısırı ve kaparileri süzüp ton balığının üzerine ekleyin.
Limon ve zeytin yağını ekleyip karıştırın ve servis tabağına alın.
İsteğe göre makarna ile servis yapın.Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Ton Baliği Ezmesi Tarifi

Malzemeler
1 Kutu Yağsız Tonbalığı Konservesi (Yaklaşık 200 gr)
1 Küçük Soğan veya 1 Diş sarmısak
Yarım Limon Suyu ve rendelenmiş Kabuğu
250 gr. Krem Peynir
1 Çorba Kaşığı Maydanoz
3 Zeytin
İçi Boşaltılmış Domates veya Limon
Tuz, Karabiber
Portakal Dilimleri
Tarif
Tonbalığı konservesinin yağını süzün.
Küçük doğranmış soğan veya ezilmiş sarımsağı ilave edin.
Limon kabuğu rendesi ve yarım limon suyu ekleyin.
Krem peyniri karışıma ilave edin.
Tuz ve karabiber serpin.
İnce kıyılmış maydanozu da ekleyip karışımı içi boşaltılmış limon veya domatese doldurun.
Üzerini ortadan ikiye kestiğiniz zeytin ve portakal dilimleri ile süsleyin.Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Sosisle Yumurta Tarifi

Malzemeler
-Sosis
-yumurta
-nişasta
-tuz
-salca
-baharat
Tarif
Yumurtaları bir kaseye kıralım (2 yumurtaya 1 yemek kasıgı nişasta koydum )nişasta ve tuzu ekleyip cırptım.
Teflon tavada 1 tatlıkasıgı gibi yani yaglamak için sıvı yag koyup bir kepce karışımdan döktüm
krep yapar gibi kızartmadan pişirip (sertleştirmemeiz lazım) bir kenara alalım.
Bu arada baska bir tarafta baharatları- salcayı-sosileri biraz su ekleyerek pişirelim küçük sosis kullandım (sosis büyükse kesersiniz) önceden hazırladıgımız yumurtaları ortadan ikiye bölelim.
Böldüğümüz her bir parcayıda ikiye katlayıp ya bicak yardımı ile yada mutfak makası yardımıyla katladıgımız taraftan asagı kat yerine gelmeden aralıklarla keselim-
ortasına sosis koyup saralım kürdan ile tutturalım.
tabaga dizelim kalan sosisleride bas kısımlarından iki yönlü bıcak atıp dört serit keser gibi yarıya kadar kesip salcalı sosu ile hazırladıgımız yumurta karanfillerimizin yanına süsleme yapalım.
Şık bir sunum denemelisiniz.Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Çikolatalı Soslu Kek

Keke bayılırım hele birde çikolatalı olunca mutlulugum biraz daha artıyor... Şimdi bu güzel kekin tarifine geçelim.

Gerekli malzemeler
1 su bardağı süt
6 adet yumurta sarısını bir kaseye alınız ve karıştırınız.
Ayrı bir kasede 3 su bardağı elenmiş un
1.5 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1.5 su bardağı toz şeker
Oda sıcaklığında erimiş margarin

Yapılışı
Bütün malzemeleri bir kapta iyice çırpınız.Daha sonra önceden ısıtılmış  170 derecelik fırında 25- 30 dakika
gibi bir sürede pişiriniz.Çikolata sosu yapıp keki dilimledikten sonra üzerine çikolata sosunu dökünüz.
Şimdiden Afiyet Olsun.

Yeşil Mercimek Salatasi

Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
7-8 adet taze soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım çay bardağı kadar nar ekşisi
Yarım demet dere otu
Üzerini süslemek için ceviz ve nar taneleri
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tarif
Mercimeğin üzerini 4-5 parmak geçecek şekilde suyla haşlayalım.
Haşlandıktan sonra süzelim.
Servis tabağımıza alıp ince ince kıydığımız soğan, maydanoz ve dere otuyla harmanlayalım
Tuzunu ve nar ekşisini ilave edip nar taneleri ve cevizle süsleyelim
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Peynirli Kahvaltı Kek Tarifi

Malzemeler
3 Yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı ufalanmış beyaz peynir
10 adet kurutulmuş domates
1 çay bardağı dilimlenmiş yeşil zeytin
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
dereotu, maydanoz, kurunane
tuz
susam

Tarif
Kurutulmuş domatesleri sıcak su içinde 2-3 dakika haşlayın ve orta büyüklükte kesin.
Yumurtaları ve sıvıyağı iyice çırpın.
Yoğurt,beyaz peynir,kurutulmuş domates, dilimlenmiş zeytin,kıyılmış maydanoz, dereotu ve naneyi ilave edip karıştırın.
Un ve kabartma tozunu da ekleyip tüm malzemeyi iyice karıştırın.
Fırın kabını yağlayıp kek karışımını boşaltın, üzerini düzeltin.
Üzerine susam serpip 170 derece ısıtılmış fırında içi pişinceye kadar bekletin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Kahvaltı Kek Tarifi

Malzemeler
3 adet yumurta
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı ezilmiş beyaz peynir
10-15 adet çekirdeği çıkarılmış zeytin
1 adet doğranmış domates
2 adet ince kıyılmış sivri biber
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

Tarif
Bütün malzeme iyice karıştırılır, yağlanmış büyük kek kalıbına dökülür.
Kek önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika pişirilir.

Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Girit Kebab Tarifi

Malzemeler:
6 adet temizlenmiş çanak enginar
600 gram iri doğranmış kuzu kuşbaşı
1 çay bardağı sıvıyağ
20-25 adet arpacık soğanı
1 baş sarımsak
Bir tutam dereotu
Tuz, karabiber
İstenirse; 1 su bardağı bezelye

Hazırlanışı:
Soyulmuş arpacık soğanlar, sarımsaklar ve sıvı yağ, bir tencereye alınır. Orta ateşte beş dakika kavrulan soğan ve sarımsaklar bir tabağa çıkarılır.
Aynı yağa kuşbaşı et konur, et bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Yeterli miktar da sıcak su konarak etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Pişen etin üzerine küçük üçgenlere bölünmüş enginarlar, kavrulmuş soğan ve sarımsaklar ile tuz karabiber atılır. İstenirse yeterli miktar da bezelye atılarak enginarlar pişinceye kadar kapak kapalı olarak orta ateşte kaynatılır.
Ateşten alınır, ince doğranmış dereotu serpilerek sıcak servis yapılır.

Not: Girit kebabı, sade pirinç pilavı ile servis edilebilir.

Tarifin Özellikleri:
Ürünün çeşidi: etli sebze yemeği.
Pişirme tekniği ve özellikleri: ocakta 1 saat kadar
Hazırlıkta kullanılan araçlar: bıçak, kesme tahtası, tencere, kaşık.
Sunum ve servis şekilleri: servis tabağında üzerine ince kıyım dereotu serperek.
Porsiyon sayısı: 10 kişilik.
Ürüsün ve ana malzemenin besin değeri: etten dolayı protein, enginardan dolayı bol vitamin ve mineral içerir.
Maliyeti: 23 tl

Afiyet Olsun

Kış Salata Tarifi

Malzemeler:
1 tane marul
4-5 dal soğan
1 demet roka
1 tane kırmızı soğan
1 tane havuç
1 tane turp

Sos Malzemesi;
1 limon
1 tatlı kşğ. tuz
1 tatlı kşğ. nane
1 çay kşğ. karabiber
½ çay brd. zeytinyağı

Yapılışı:
Bütün sebzeler ayıklanır, yıkanır arzu edilen şekilde doğranır. Derince bir kapta toplanıp sos malzemesi başka bir kağıda karıştırılır üzerine gezdirilir.
Not: Sebzeler yıkandıktan sonra sirkeli suda 5 - 10 dakika bekletilirse bakterilerden arındırılır.

Tarifin Özellikleri: Salatalarımızdan bıçak kullanmadan kıvırcıklar elle kopartılır. Bol miktarda vitamin ve mineral içerir.

Afiyet Olsun

Yulaflı Ve Fındıklı Kurabiye

 Yumuşak bir kurabiye, güzel; tam dişime göre yine (yani tellerime göre daha doğrusu).


Malzemeler
125 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı yoğurt
1,5 su bardağı tam buğday unu
0,5 su bardağı yulaf
0,5 su bardağı fındık kırığı
1 tatlı kaşığı kabartma tozu (1/2 paket)
1 tatlı kaşığı vanilyalı şeker

Yapılışı
Önce yağ, şeker, yumurta ve yoğurt çırpılır. Ardından diğer malzemeler, son olarak da fındık kırığı içine karıştırılır. Elle yoğurmaya gerek yok çünkü gayet cıvık oluyor, kaşık kullandım. Dondurma kaşığıyla yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyulup elle biraz yassıltılır. 180 dereceli fırında pembeleşene kadar pişirilir (10-15 dakika). 21 adet kurabiye çıktı.

Neskafeli Kurabiye

Neskafeli kurabiye; son zamanlarda sıkça yaptığım ve çok severek yenen bir kurabiye oldu.
Şeklini yuvarlak yaparsanız, görüntüsü ve tadı acıbadem kurabiyesine benziyor.
Hamuru buzdolabında rulo halinde yarım saat bekletip, ince dilimler şeklinde keserek pişirirseniz hazır bisküvi gibi oluyor.
Ben her şekilde denedim, hatta bir keresinde içine portakal marmeladı koyarak, yuvarladım, yine nefis oldu.
Ama en çok halka şekli verip, ortasına renkli şeker koyarak yaptığımda inanılmaz ilgi görüyorlar :)

Malzemeler
125 Gr. Tereyağ veya Margarin
1 Su Bardağı Un
2 Tatlı Kaşığı Neskafe (Elenmiş)
1/2 Su Bardağı Pudra Şekeri
1 Yemek Kaşığı (ince çekilmiş) Fındık (isteğe bağlı)
1 Paket Vanilya
1 Paket Kabartma Tozu

Yapılışı
Tüm malzemeleri, yumuşamış olan yağ ile yoğurun.
Unu azar azar ekleyerek, biraz sert bir hamur elde edin.
Buzdolabında yarım saat dinlendirin.
İstediğiniz bir kalıpla yada su bardağının ağzı ile keserek yuvarlak şekiller elde edin. Yuvarlak hamurun ortasınıda bir şişe kapağı yada istediğiniz minik bir kalıp ile kesip çıkarın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
180 derecede ısınmış olan fırında, 15-20 dk. pişirin, kurabiyeleri fırından çıkarın ve ortalarına birer renkli şeker yerleştirin, tekrar fırına verin. Şekerler eriyince fırından çıkarın ve soğumasını bekleyin. (fırından çıkar çıkmaz, sakın şekerlere dokunmayın, parmağınız yanar!)

Tavuk Kokoreç Tarifi

Malzemeler:
Tavuk eti (But kısmından)
İç yağı ve sade yağ
Sivri biber
Domates
Tuz
Kırmızı pul biber
Kekik
     *Sevenler için Kimyon ve ince kıyılmış taze soğan hatta 1-2 diş sarımsak

Yapılışı:
2-3 cm boyunda ve kalem kalınlığında kestiğimiz tavuk etlerini bir miktar ince kıyılmış iç yağ ile kavurmaya başlayalım.
Etler suyunu salıp da çektiği zaman ufak, ufak kestiğimiz sivri biberleri de tencereye ilave edip karıştırarak birazcık renk almasını sağlayalım.
Kabuğunu soyup ufak kuşbaşı kestiğimiz domatesleri de koyup bir iki sefer karıştırdıktan sonra baharatlarını atıp sıcak lavaş ekmeğe veya pideye oda olmazsa yarım ekmeğe salçası ile birlikte koyup sıcak olarak afiyetle yiyelim. (salçası için hazır domates püresi kullanılır, kaynatılarak lavaşa sürülür.)
Not:Tavuk etlerinin rengi et rengine dönmeli ve biraz acı olarak tüketmek daha iyi olur.

Afiyet Olsun
X