Oktay Usta Kabaktan Cacik Olur Mu?

Malzemeleri,
4 diş sarımsak,
2 su b. yoğurt,
1 kabak,
tuz,nane,
1 tutam dereotu,
kırmızı biber,

Yapılışı,
Yoğurdu sarımsakla çırpalım.İçine kabağı rendeleyelim. Dereotu,nane ,kırmızı biberle
süsleyelim. Yiyenler kabak olduğunu anlayamayacaktır.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Oktay Usta Patlicanli Pilav

Malzemeleri,
2 su b. pirinç,
3 patlıcan,
300 gr kuzu eti,
2 domates,
1 çorba k. salça,
1 kuru soğan,
1 çay b. badem,
tuz,karabiber,

Yapılışı
Kuzu etlerini tencereye alın ve kavurun.Patlıcanları uzunlamasınıa dilimleyip ızgara
veya teflon tavada pişirin.
Pilav için kabuklarından ayıklanmış bademleri zeytinyağında kavurun üzerine 2 su
bardağı pirinci ekleyin ve tekrar kavurun.Kavurduktan sonra üzerine sıcak suyunu
ilave ederek pişirin. Kuzu etlerin üzerine 2 adet küp kesilmiş domatesleri ekleyin ve pişirin.
Yuvarlak bir kalıbın kenarlarına patlıcanları uç kısımları dışarda kalacak şekilde dizin.
Pilavı kalıbın içine boşlatın ortasına kuzu etini alın ve patlıcanların dışta kalan kısımlarını
ile katın ve kalıptan çıkartın. Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Beğendili Kuzu Pirzola

Malzemeler,
1 kg kuzu pirzola,
2 yemek kaşığı margarin,
5 adet sivri biber,
2 adet kuru soğan,
2 adet domates,
3 diş sarmısak,
1 tatlı kaşığı kekik,
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber,
tuz ve karabiber,
4 adet patlıcan,
4 yemek kaşığı sana yağı,
2 yemek kaşığı un,
2 su bardağı sut,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
tuz ve karabiber ,bunlar beğendisi icin,

Tarif
patlıcanları ateşte kozleyip soyun ve limonlu suya koyun daha sonra sıkarak sudan cıkarın ince ince kıyıp catalla ezin tencerede margarini eritip unu ekleyin un kokusu çıkınca ezilmiş patlıcanları ekleyin karıştırın
sut ve su tuz ve karabiberide ilave edip krema kıvamına gelene kadar karıştırın indirmeden once kaşarıda ilave edin karıştırıp indirin domateslerin kabuklaını soyup kup kup doğrayın kuru soğanı piyazlık doğrayın
sarmısağı sivri biberi halka şeklinde doğrayın ve pembeleşmiş yağda kavurun yağsız tavada pirzolaları pişirin
tabağın altına beğendiyi yayarak koyun uzerine pirzolaları yerleştirin. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Saray Köftesi Tarifi

Malzemeler,
Köfteler icin,
1/2 kg Kiyma,
1 Adet Yumurta,
1 Büyük Sogan,
1/4 Demet Maydanoz,
3 Dis Sarmisak,
Tuz ve Köfte Baharati,Kirmizi
Toz Biber, Kimyon, Karabiber,
Sebzesi,
5 Adet Patlican ,nce ve uzun,
4 Sivri Biber,
Suyu icin,
Et Suyu ve Salca,
yeterince Kürdan,

Tarif
Sogan, Maydanozu ve Sarmisak kiyilir
Kiymayi, yumurtayi ve baharatlari ekledikten sonra bildigimiz köfte hamuru yogurulur ve bir saat bekletilir
Bu siradada Patlicanlar uzun ve 1,5cm kalinliginda dilimlere kesilir ve tuzlanir
Biberlerde 4´e bölünür Hepsi teker teker kizgin yagda kizartilir, kagit havluya konarak fazla yagini cekmesi icin birakilir Bu arada köfte hamurunda köfteler hazirlanir Ardinan bir Köfteyi bir kizartilmis patlican dilimine sarilir kürdani köfteye soktuktan sonra kürdanin üstüne birde biber konur Köftelerin hepsini aynen bu sekilde hazirladiktan sonra tepsiye dizilir, üstüne Et Suyu/Salca karisimi dökülür yaklasik 1/2 Saat firinda pisirilir. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Kavunda Dondurma

1 kg ( küçük) kokulu kavun, 1 bardak tepeleme + 1 yemek kaşığı toz şeker, 1,5 bardak su
1 limon , 1 çay kaşığı tepeleme salep

Malzemeler
1 kg ( küçük) kokulu kavun
1 bardak tepeleme + 1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 bardak su
1 limon
1 çay kaşığı tepeleme salep

Yapılışı
1. Kavunu ayıklayıp bastırarak süzgeçten geçirin. ( 2 bardak kavun suyu), limon suyu ekleyin.
2. Salep, şeker ve suyu karıştırarak kaynatın. Sonra da kavun suyunu katın. Buzdolabında veya makinada dondurun.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Tulum Peynirli Ispanaklı Örgü Börek Tarifi

Malzeme Listesi
4 Su B. Un
Yarım Pk. Yaş Maya
1 Çay B. Sıvıyağ
1 Çay B. Yoğurt
1 Çay B. Süt
1 Yumurta Akı
Tuz
Su

Üstü için:
Yumurta Sarısı
Çörekotu
İç Harcı İçin:
Yarım Kg Ispanak
1 Kase Tulum Peyniri
50 Gr. Beyaz Peynir
2 Diş Sarımsak
Tuz
Karabiber

Hazırlanışı:
Unu karıştırma kabına alıp ortasını açıyoruz. Mayayı ortasına koyuyoruz. Süt, yoğurt ve sıvıyağı döküyoruz. Yumurtanın akını katıyoruz. Elimizle mayayı ezerek karıştırıyoruz.

Unun etrafına tuz serpiyoruz. Gerekirse biraz su koyup kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğuruyoruz. Mayalanması için dinlendiriyoruz.

İç harcı için, ıspanakları doğrayıp sıvıyağ ile kavuruyoruz. Tuz ve karabiber serpiyoruz. Sarımsağı ince bir şekilde doğrayıp ekliyoruz. Kavrulduktan sonra altını kapatıp ılımaya bırakıyoruz.

Mayalanan hamuru 2 bezeye bölüyoruz. Oval bir şekilde hamurları merdane ile açıyoruz. Açılan hamurları boyutuna göre kesilmiş yağlı kağıdın üzerine koyuyoruz.

Kenarlarına şeritler kesiyoruz. Orta kısmına ıspanaklı harçtan koyuyoruz. Peynirleri üzerine rendeliyoruz. Kestiğimiz şeritleri ortaya doğru örgü şeklinde kapatıyoruz.

Yağlı kağıttan tutup fırın tepsisine koyuyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu serpiyoruz. Biraz daha mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

İncir Dolması

İlk denememde sütle pişirmiştim ama kesildi maalesef, suyla sorun çıkmıyor. Lezzetli ve pratik bir tatlı :)

Malzemeler
20 kuru incir
15-20 ceviz (iri kırılmış)
1 su bardağı su
1/3-1/2 su bardağı pekmez

Yapılışı
İncirlerin sapları kesilir, olabildiğince küçük bir yarıktan içine iri parçalar halinde ceviz doldurulur (benim zamanım yoktu; yarım, çeyrek kadar iri parçalar kullandım fotoğraftakinde). Yayvan bir tencereye dizilip üstüne pekmez ve su gezdirilir ve kısık ateşte pişirilir. Önce üstü örtülür, incirler yumuşadıktan sonra üstü açık olarak pişirmeye devam edilir, şerbeti az kalınca söndürülür.
Çırpılmış kremayla, kaymakla veya sade olarak servis yapılır.
Pekmez yerine şekerle de yapılabilir ama pekmezin şekerden daha sağlıklı bir tercih olduğunu hatırlatmak isterim.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Oktay Usta Bazlama Börek

Medine'den 
AYNUR İNAN IN TARİFİ
1 yumurta,
1p. kurumaya,
1çay b.süt,
yarım çay b.sıvıyağ,
1 su b. ılık su,
1 çorba k. tuz,
1tatlı k.şeker,
aldığı kadar un,
iç malzemesi :
200 gr.kıyma,,
2 adet ince kıyılmış sivri biber,
1 domates,
1 soğan,
sıvıyağ,
karabiber,pul biber,kekik,

HAZIRLANIŞI:
Kıymayı soğanla birlikte kavurup daha sonra üzerine doğranmış domates ve biberi ilave edin.
Tuz ve baharatları ilave edip pişirin. Soğumaya bırakın. Hamur için gerekli tüm malzemelerle
kulak memesinden daha yumuşak bir hamur hazırlayın. 5 ya da 6 parçaya bölüp beze yaparak
mayalanmaya bırakın. Hamur yarım saat sonra ılık ortamda mayalanır. Her parçayı elinizle
pasta tabağı büyüklüğünde açıp teflon tavada kısık ateşte pişirin. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra
aralarına kıymalı harcı paylaştırın. Üstünü ve altını tereyağı ile yağlayıp dilimleyerek servis yapın.
Soğutmadan hemen afiyetle yiyin.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Oktay Usta Beykoz Kebabi Ya Da Islim Kebabi

Malzemeleri,
4 patlıcan,
400 gr et,
1 soğan,
tuz,karabiber,
defne yaprağı,
üzeri için,
2 domates,
2 biber,
100 gr kaşar peyniri,
8 adet mantar,

Yapılışı,
Önce kuşbaşı eti biraz sıvıyağda soteleyip üzerine yemeklik doğranmış soğanı ilave edin.
üzerine küp doğranmış domatesi ve biberi de ilave edin. Tuz, defne yaprağı ve baharat ilave ettikten sonra biraz su ilave ederek pişmeye bırakın. Diğer tarafta alaca soyulmuş patlıcanları dilim dilim keserek çok az zeytinyağı ile kızartın. üç parça patlıcan dilimini artı şeklinde üst üste koyun. Ortasına suyunu süzdüğünüz etli karışımdan koyun. Uçlarını üst üste kapatıp ters çevirin. Tüm patlıcanları bitirdikten sonra hepsinin üzerine bir dilim domates bir dilim kaşar peyniri ve bir tane mantar koyup kürdanla tutturun. Kenara ayırdığınız et suyunu üzerine gezdirip 170 derecelik fırında mantarların rengi dönüp yumuşayana kadar tutun. Sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Tereyağlı Lahana Salatası

Malzemeler,
Lahana,
Tereyağ,

Tarif,
Lahananın dış yaprakları iyice ayıklanır, temizlenir, yıkanır.
Haşlamak için suya atılır, ort ateşte pişirilir.
Süzgüye çıkarılarak suyu atılır ve iyice soğutulur. Bir kapta tereyağı eritilir, üzerine lahanalar atılır suyu atılarak biraz daha çevrilerek ateşten alınır.
Bu salata et yemeklerini yanında servis edlebilir.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Çikolatalı Naneli Kavunda Parfe

Malzemeler :
* 1 kavun
* 1 paket toz şanti
* 1,5 su b. süt
* 2 çorba k. damla çikolata
* 1 tutam nane

Hazırlanışı :
Karıştırma kabına 1.5 su bardağı sütü alın.Üzerine 1 paket toz şanti ilave edin ve süt ile beraber çırpma teliyle karıştırın.1 adet kavunun tepesini kesin.Kaşık yardımıyla kavunun içini boşaltın.Parçalayıcıya kavunun içini ve taze nane yapraklarını ilave edin ve parçalayıcıdan geçirin.

Üzerine parçalayıcıdan geçirilimiş olan kavunu ve taze naneyi ilave edip karıştırın.Daha sonra üzerine damla çikolatayı ilave edin ve karıştırın.Kavunun içine kavunlu parfeyi ilave edin ve kapak kısmını kapatın.Derin dondurucuya kavunlu parfeyi alın.Ertesi gün kavunlu parfeyi servis edin.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Havuçlu Safranlı Pilav Tarifi

MALZEMELER:
3 su b. pirinç
2 havuç
1 su b. ceviz
1 su b. et suyu
2 çorba k. tereyağı
1 tutam safran
1 tutam dereotu
sıvıyağ
tuz
su

HAZIRLANIŞI:
Pirinci iyice yıkayıp süzüyoruz. Tencerede tereyağını eritip pirinci kavuruyoruz. Havucu rendeleyip tencereye ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. Safranı suyla karıştırarak eritiyoruz. Tencereye et suyunu, safranı ve sıcak suyu ilave ediyoruz. Cevizi ilave ediyoruz.

Tuzunu da atarak kapağını kapatıyoruz ve pişmeye bırakıyoruz. Pişen pilava doğranmış dereotunu atıp karıştırıyoruz ve servis ediyoruz.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri

Piruhi Tarifi

MALZEMELER:
Hamur Malzemeleri:
2 adet yumurta
1 su bardağı soda
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı un
İçi:
3 yemek kaşığı tereyağ
3 orta boy soğan
250 gr kıyma 1 çay kaşığı tuz
1 çay karışı karabiber

Üst Sosu:
2 yemek kaşığı tereyağ
1 kase yoğurt
2-3 sarımsak

Hazırlanışı:
Hamur malzemeleriyle pürüzsüz, yumuşak bir hamur yapıp dinlendirilir.
4 bezeye ayrılıp her bir beze yufka ineliğinde kesilip, 4'er cm lik karelere kesilir.
Bir tavada tereyağı eritilir, ince kıyılmış soğanlar eklenip kavrulur.
Kıyma eklenip iyice kavrulur, baharatları eklenip ocaktan alınır.
Hazırlanan kıymalı iç kare kesilmiş hamurlara pay edilir.
Hamur muska şeklinde kapatılıp tepsiye dizilir.
Tencerede su kaynatılır ve tuz eklenir.
Piruhiler eklenip 10 dk kadar haşlanır.
Sonra sahana yerleştirilir.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağ gezdirilip servis edilir.
Tarifin Özellikleri:
Osmanlı mutfağına ait bir hamur iş çeşididir. Değişik iç harçlarla da yapılabilinmektedir.
Haşlanarak pişirilen hamurlara örnektir.
Tahıllı bir yemek çeşidi olduğu için karbonhidrat açısından zengindir.
Porsiyon adedi 10 kişiliktir.
Dikkat edilmesi gereken üzerine konulan yoğurt hamur biraz ılındıktan sonra konulmalıdır.. Afiyet Şeker Olsun.Kaynak: Nefis Yemek Tarifleri
X