Çikolatalı Muzlu Tost

Malzemeler:(2 kişilik)
4 dilim tost ekmeği
1 muz
istenilen miktarda nutella
Hazırlanışı:
4 tost ekmeğinin birer yüzeyine istenilen miktarda nutella sürülür. Bu ekmeklerden iki tanesinin çikolatalı kısmının üstüne ince ince dilimlenmiş muzlar konulur. Diğer 2 tost ekmeği dilimi çikolatalı tarafı muzların üstüne gelecek şekilde kapatılır. Tost makinasında ekmeklerin üzeri kızarıp, çikolata eriyene kadar tutulur. Tostlar hazır olunca servis tabağına alınıp, sıcak bir çay ya da taze sıkılmış meyve suyu ile ikram edillir.
AFİYET OLSUN

Açma Tari

Malzemeler
1 Lt. Süt
1 Paket (250 Gr.) Margarin
2 Paket (84 Gr.) Yaş Maya
6 Yemek Kaşığı Sirke
1 Yemek Kaşığı Tuz
12 Yemek Kaşığı Şeker
Un (aldığı kadar)
Üzeri için;

3 Adet Yumurta Sarısı
1 Yemek Kaşığı Pekmez
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Çörek Otu - Susam
Yapılışı

Tüm malzemeler (margarin hariç) bir kasede karıştırılıp, azar azar un eklenerek kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurulur. Hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içi büyüklüğünde açılır.
Açtığımız hamurun üstüne, iki fındık büyüklüğünde yumuşamış margarin veya tereyağ sürülür. (Kayınvalidem bir çok denemeden sonra, bu açmanın en güzel "Sana" marka margarin ile güzel olduğunu, daha çıtır olduğunu söyledi. Diğer yağlar ile denediğinde hem istediği gevreklikte olmamış, hemde yedikten bir süre sonra midede yanma oluşuyormuş.)
Rulo şeklinde, hafifce ezerek sarılır, meydana gelen rulo ile bir düğüm atılarak, yağlanmış tepsiye konur. Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
Sıcak bir ortamda 1,5 saat mayalanmaları için bırakılır. (Ortam soğuk ise süre uzayabilir.)
Açmalar mayalandıktan sonra, üzeri için hazırlanan karışım üzerlerine sürülür, çörekotu ve susam serpilir.
180 derecede, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
NOT 1: Açmalar mayalanırken bir hayli şişeceği için, tepsiye aralıklı olarak dizin.

NOT 2: Açmalar fırından çıkınca üzerlerine 5 dk. ıslak bez örtün.

NOT 3: Yukarıdaki ölçüler ile yaklaşık 35 adet açma çıkıyor, siz isterseniz ölçülerde azaltma yapabilirsiniz, ama buzlukta uzun süre taze kaldığı için fazla yapmanızda bir sakınca yok.

Bayramda İkramlık Çikolatalı Toplar

Malzemeler
1 su bardağı krema
İnce kıyılmış 300 gr. bitter çikolata
1 paket çikolatalı gofret
1 su bardağı ceviz
Üstü için süs renkli şekerler, hindistan cevizi v.s.

Yapılışı
1- Sos tavasında kremayı ısıtın. Kaynasın ama fokurdamasına izin vermeyin. Ocaktan alın. Geniş bir kabın içine ince kıyılmış çikolata parçalarını koyun. Ocaktan aldığınız kremayı üzerine boşaltın. ve çikolata tam anlamıyla eriyene kadar karıştırın.
2- Çikolatalı gofretleri ve cevizi rondoya koyun. Ve ince şekilde çekin. (Gofretin kaç adet olacağını söyleyemiyorum. Çikolataya eklerken siz ne kadar gofret koymanız gerektiğini göz kararı karar vereceksiniz.)
3- Çikolatayı bir saat boyunca ara ara karıştırarak soğumasını ve yoğunlaşmasını sağlayın. Küçük bir tabağa 4-5 kaşık ayırın.
4- Çikolatanın içine çekilmiş cevizi ve gofreti ekleyin. Karıştırın.
5- Gofret karışımlı çikolatayı buzdolabına koyup 30 dakika dinlendirin. Elinizle alıp şekil vereceğiniz kıvama gelmesi gerekir. Eğer yumşaksa biraz daha gofret parçası koyun. Küçük toplar yapıp küçük tabağa ayırdığımız çikolataya bandırın arkasına pipet takıp tabağa alın. Buzdolabında 3-4 saat bekletin. Pipet yerine (Pipet renkli ve sevimli bir görüntü oluşturuyor) kürdan ya da çöp şiş takabilirsiniz. bayramda çocukların çok hoşuna gidecektir.Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Malzemeler:
500 gr çiğ köftelik esmer bulgur
2 adet haşlanmış ve rendelenmiş patates
2 tane et bulyon
3 diş ince doğranmış sarımsak
1 tane ince doğranmış soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet ince doğranmış maydanoz
4 yemek kaşığı siyah pul biber (isot)
2,5 su bardağı sıcak su
1 adet iri dilimlenmiş limon
Tuz, karabiber (salçanın tuzu yeterli ise tuz kullanılmaz.)
Sıvıyağ

Servis İçin:
2 adet kıvırcık veya marul
Taze soğan, tere, taze nane, turşu
Dürüm için: (6 kişilik) 8-10 adet ince lavaş ekmek
Sos İçin: 1 limon suyu, 1 çay bardağı nar ekşisi, 1 diş ezilmiş sarımsak, 1 yemek kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kekik ve kimyon, sumak, 2 adet rendelenmiş domates.

Yapılışı:
Tüm yeşillik, önce ayıklanır, sonra akan su altında bir kez yıkanır. Büyükçe bir küvete su konur, içine bir çay bardağı sirke veya bir yemek kaşığı tuz atılır. Gözle görülmeyen bakterilerin ölmesi için yeşillikler bu su içinde yarım saat bekletilir.
Et bulyon sıcak suda eritilir. Ayıklanmış bulgura eklenir, karıştırılır. 30 dakika yoğrulur.
Patates, salçalar ve 1 yemek kaşığı pul biber eklenir, 10 dakika daha el ıslatılarak yoğrulur.
Bulgur birbirini iyice tutmaya başlayınca kalan isot eklenir ve yoğurulur.
Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvıyağ ocakta iyice kızdırılır ve çiğ köftenin üzerine dökülür tekrar yoğrulur. Streç filme sarılarak dinlendirilir. Elle sıkılarak servis edilir.
Sos malzemeleri bir kap içinde karıştırılarak sos kasesinde sos kaşığı ile servis edilir.Afiyet Olsun.Kaynak.Lezzetli Yemek Tarifleri

Avcı Böreği

"Çin böreği" olarak da geçiyor. Güzel bir tarif, doyurucu. Ama neden avcı olduğunu bilmiyorum, av etiyle yapmadım... Hadi eti anladık diyelim; avcı ormanda bulguru nereden bulsun :) Yufkayı filan geçtik zaten... Neyse, zaten Çin'lilerle de pek bağlantısı yok gibi; pirinç olsaydı belki...


Malzemeler


300 gr. kıyma
1 çay bardağı ince bulgur
1 büyük soğan
1 diş sarımsak
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
tuz
istenen baharatlar
zeytinyağ

4 yufka
sıvı yağ + su karışımı

2 yumurta
1 çay bardağı süt
1 tabak galeta unu

Yapılışı

Bulgur, üstüne çıkacak kadar sıcak su ilavesiyle kabarmaya bırakılır.

İnce doğranmış soğan ve sarımsak rendesi kavrulur. Sararınca kıyma eklenip kavurmaya devam edilir. Rengi değişince bulgur da eklenir. Tuz, baharatlar ve ceviz eklenip ocak kapatılır.

Yufka tezgaha açılıp üstüne yer yer sulu yağ sürülür. İkinci yufka da serilip yine üstüne su + yağ karışımı sürülür. 12 dilim olacak şekilde kesilip harcı paylaştırılır ve sigara böreği gibi sarılır. Sarılan börekler önce çırpılmış yumurta + süt karışımına batırılıp ardından galeta ununa bulanır. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınıp 180 dereceli fırında rengi pembeleşene kadar pişirilir.

Fıstıklı Havuç Salatası

Haftanın ortasına geldik yemeklere mola verip, bugün bir salata yayınlamak istiyorum. Bu salatanın orjinali "portakallı, fıstıklı havuç salatası". Tarifte limonsuyu yerine portakal suyu kullanılmış ve içine minik portakal dilimleri atılmış. Ben de ilk defasında portakal suyu kullandım fakat havuçla birleşince salata için oldukça fazla bir tatlı tat oluştu. Salatada her zaman ekşi tat sevdiğim için ben limonsuyu kullanıyorum ama tercih sizin.
Malzemeler:(1 kişilik)
2 adet havuç
1 demet maydonoz
1 çaykaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı çam fıstığı
1 limonun suyu(isterseniz portakal suyu kullanabilirsiniz)
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı
Ayıklanıp, temizlenen havuçlar rendelenir. Maydonozlar da ayıklanıp, yıkanıp doğranırlar. Limonsuyu, zeytinyağı ve tuz bir kapta iyice karıştırılıp, salatanın sosu hazırlanır. Havuçla maydonoz bir kaba alınır ve kuş üzümü ile çam fıstığının yarısı bu kaba eklenir. Salatanın sosu kaba dökülür ve hepsi hafifçe karıştırılıp harmanlanır. Salata servis tabağına alınır ve kuş üzümü ile fıstığın kalan yarısı üzerine serpilerek servis yapılır.Afiyet Olsun

Patatesli Köfte Tarifi

Malzemeler:
250 gr kıyma
3 adet patates
1 adet soğan
baharat(kekik,kırmızı biber,karabiber,tuz)
1 adet yumurta
aldıpı kadar galeta unu ya da ekmek ufağı

Yapılışı: 
Kıymanın içerisine rendelediğin patates ve soğanları ekleyin.Yumurta ve baharatları da ekleyip karıştırın.Kıymanın cıvıklığına göre ekmek ufağı ekleyebilirsiniz.Katı bir hal altıktan sonra avucunuzun içerisinde ister sıktırarark ister yayarak şekil verin ve kızartın.
Elinde kıyması az olan fakat daha çok köfte elde etmek isteyen bayanlara tavsiyemdir.Tadına gelince gayet güzel ve doyurucu.Herkese  ..

Afiyet Olsun

Buğdaylı Kırmızı Fasulye Salatası


Genellikle Güney Amerika ülkelerinde yapılan bir çeşit salata tarifi var bugün. Yapımı oldukça basit olduğu kadar malzemeleri de pek çok evde rahatça bulunabilecek bir tarif olduğunu düşünüyorum. Malzemelerle oynama özgürlüğünüz elbette ki var. Örneğin buğday yerine pilavlık (iri) bulgur da kullanabilirsiniz. Malzeme listesinden çıkarmamanız gerekenler fasulyenin yanında limon suyu ve kimyon. Salata lezzetini bu ikisinden alıyor.

Malzemeler
1 su bardağı kırmızı fasulye
Yarım su bardağı (yarma) buğday
2 adet taze soğan
1 adet etli kırmızı biber
1 kahve fincanı mısır tanesi (bu defa 4 adet baby corn denen bebek mısır kullandım ben)
1 limonun suyu
3 yemek kaşığı zeytin yağı
Maydonoz
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Yapılışı
Yarma buğdayı ve kırmızı fasulyeleri ayrı tencerelerde 3 er su bardağı su ile iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın.
Taze soğan, kırmızı biber ve maydonozları küçük küçük doğrayın.
Biberin çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın.
Tum malzemeleri salata kabınıza alın.
Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyin.
Zeytinyağı, limon suyunu da ekleyip güzelce karıştırın.
Afiyet olsun

Kalamar Izgara

Herkese merhaba. Bu aralar deniz ürünleriyle ilgili hiç tarif vermediğimi farkettim ve hemen hazırlanması en kolay deniz ürünlerinden kalamarı yayınlayayım istedim. Üstelik bir önceki postumda tarator sosu verdiğim için bu güzel ikiliyi birbirinden ayırmak istemedim. Kalamarı isterseniz kızartma da yapabilirsiniz ama ben kızartmayı tercih etmediğimden ızgara olarak yaptım. (Tercih sizin) Ayrıca annelerimizin kalamarı temizlemek, ayıklamak gibi zahmetlerine katlanmamak için İglo'nun hazır kalamarını kullandım.(İglo olmasa ne yapacaktık acaba?) Buyrun yanında tarator sos ile sofralarımızı süsleyen kalamarın tarifine.
Malzemeler:
1 paket İglo hazır kalamar
Hazırlanışı:
Fırın önceden 200C'de ısıtılır. Kalamarlar çözülmeleri beklemeden yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilirler. Fırının orta katına konulan kalamarlar 13 dak. altın sarısı rengini alana kadar pişirilirler. Sürenin yarısında kalamarlar çevrilir. Süre dolunca servis tabağına alınan ızgara kalamarlar tarator sos ile sıcak sıcak servis edilirler.
Afiyet Olsun

Saksı Pizza

Malzemeler:
500 gr un
1 paket maya
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar su
Sosu için: 1 yemek kaşığı salçayı suyla eritin içine sıvı yağ kekik tuz isteğe göre baharat ekleyin.
Yapılışı: Malzemeleri karıştırın hamuru mayalanmaya bırakın.İçine isteğe göre kaşar,sosis,salam,kaşar peyniri vs. koyabilirsiniz.Hamurunuzu 6 parçaya bölün ve açın.İçine sosu sürün malzemeleri yerleştirin,ay şeklinde katlayın kenarlarını sıkıca kapatın.Salçalı sostan isteğe göre üzerine de sürebilirsiniz.Tepsiye iki parça şeklinde yerleştirin fırına verin..
Pizza kıvamında bir tat olmuş.Öğle yemeklerinde felan çayla güzel bir yemek olur.Tabi hamuru daha iyi açanlar daha ince açacakları için daha güzel olacaktır.Afiyet Olsun

Fırında Makarna Tarifi

Makarnayı duyupta sevinmeyen var mı aramızda küçükten büyüge herkesin yemekten hoşlandığı lezzetlerden bir tanesi

Fırında Makarna İçin Gerekli Malzemeler

1 paket kalın çubuk makarna
2 yemek kaşığı yağ
2 yemek kaşığı un
Yarım litre kadar süt
2 adet yumurta
5 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar


Yapılışı
Bir tencerede makarna haşlanırken, diğer taraftan sosunu hazırlayınız.
Sosunu yapmak için
Yağ ile un hafif pembeleşene kadar kavurunuz.Sütü ekleyip muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişiriniz.Ilıyınca yumurta,
tuz, karabiber ekleyip karıştırınız.Fırın tepsisi yağlanır.Hazırladıgımız sostan bir miktar döküp yayınız.Haşlanmış
makarnaları sudan geçirilir ve üzerine sos dökülür.üzeri için ise kaşar rendesi dökülür.Biraz erimiş yağ gezdiriniz.Daha
sonra 180 derecelik fırına verilir kızartılır.Dilimleyerek servise sunabilirsiniz.Afiyet olsun.Kaynak.http://lezzetderya.blogspot.com/,

Barbunya Yemeği

Barbunya yemeği kuru fasülyenin kardeşi olarak bilinir.Herkes tarafından sevilir ama herkes tarafında yapılışı bilinmez.
Şimdi size barbunya yemeginin tarifini verecegim.

Gerekli malzemeler

Kuru barbunya
3 yemek kaşıgı sıvı yağ
2 adet soğan
2 adet biber
3 orta boy domates
Salça
1 adet havuç
karabiber
pul biber


Yapılışı
Kuru barbunyayı akşamdan ıslatın.Daha sonra kırmızı suyu gidene kadar iyice yıkayınız.Bir tencerede yağ ile soganı kavurun.
Daha sonra biber ,domatesleri tencereye ilave edin kavurunuz.Salçayı ,karabiberi ve dogranmış havuçları ilave ediniz.
Barbunyalarıda ilave edip 2 su bardağından biraz fazla su ekleyip pişmeye bırakınız.30 Dakika sonra pişmiş olacaktır.
Limon suyu ve kıyılmış maydonozla servise sunabilirsiniz.Afiyet olsun.Kaynak,

Büryan Pilavı Tarifi

Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2,5 su bardağı su
3/4 çay bardağı sıvı yağ
250 gr kuşbaşı et
Tuz, karabiber
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet domates
4-5 adet sivribiber
1/4 limon suyu

Hazırlanışı:
Pirinçler ılık tuzlu limonlu suda yarım saat bekletilir. Etler tencereye alınır, suyunu salıp çekene dek kavrulur. Etlerin üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ve tuz ekleyerek pişirilir. Pirinçler nişastası gidene dek yıkanır ve suyu süzülür. Tencereye sıvıyağ alınır, pirinçler eklenip kavrulur. Etler ayrı bir tencereye alınır. Üzerine rendelenmiş havuç yayılır. Üzerine piyaz doğranmış soğanlar yayılır. Üzerine küçük doğranmış sivri biberler ve rendelenmiş domates yayılır. Sebzelerin üzerine pirinçler yayılarak sıcak et suyu eklenir ve tuz ayarlanır. Pilav ağır ateşte pişirilir. Ateşten alınıp 15- 20 dk demlendirilerek ters çevrilerek servis yapılır.
Afiyet Olsun

İncir Dolması

İlk denememde sütle pişirmiştim ama kesildi maalesef, suyla sorun çıkmıyor. Lezzetli ve pratik bir tatlı :)

Malzemeler

20 kuru incir
15-20 ceviz (iri kırılmış)
1 su bardağı su
1/3-1/2 su bardağı pekmez

Yapılışı

İncirlerin sapları kesilir, olabildiğince küçük bir yarıktan içine iri parçalar halinde ceviz doldurulur (benim zamanım yoktu; yarım, çeyrek kadar iri parçalar kullandım fotoğraftakinde). Yayvan bir tencereye dizilip üstüne pekmez ve su gezdirilir ve kısık ateşte pişirilir. Önce üstü örtülür, incirler yumuşadıktan sonra üstü açık olarak pişirmeye devam edilir, şerbeti az kalınca söndürülür.

Çırpılmış kremayla, kaymakla veya sade olarak servis yapılır.

Pekmez yerine şekerle de yapılabilir ama pekmezin şekerden daha sağlıklı bir tercih olduğunu hatırlatmak isterim.

Üzümlü Pastane Kurabiyesi

Bu tarif aslında böyle değildi, baktım üzümü çok gelecek, yoğurt ekledim, un ve şeker ekledim; tarif aşağıdaki hale geldi. O yüzden link vermiyorum. Bir dahaki sefere doğru düzgün yapmayı becerebilirsem kaynağı da yazarım inşallah.




Malzemeler
125 gr oda sıcaklığında tereyağ
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
3/4 su bardağı pudra şekeri
1 yumurta (sarısı üstü için ayrılır)
aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya

1 su bardağı kuru üzüm (bence 2 çay bardağına indirilebilir)
1/2 su bardağı ceviz içi (1 çay bardağına indirilebilir)


Yapılışı

Önce ilk 5 malzeme yoğrulur, sonra un, kabartma tozu ve vanilya eklenir. Kulak memesi kıvamı denilebilir, tezgaha yapışmayacak kıvam yeterli. Kuru üzüm ve ceviz -yarı yarıya fındık ilave ettim- eklenip tezgahta merdaneyle açılır. Baklava dilimi şeklinde kesilip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir. Yumurta sarısı sürülüp çatalla çizilir. 180 dereceli fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir. Bu ölçüden 41 tane çıktı ama galiba biraz ince açmışım hamuru (4 mm gibiydi).

Püf Noktası: Hamuru masada açmıştım, keserken içim cız etti. Çünkü üzüm ve cevizleri kesmek için biraz daha fazla kuvvet harcamak gerekiyor, masanın kaplamasını çizer miyim diye korka korka kestim, bence sinide yapmak lazım bu kısmını.

Tuzlu Kurabiye Tarifi

Tatlıların yanında olmazsa olmaz tuzlular.Ben tatlı şeylerden çok tuzlu sevenlerdenim.Bu tuzlu kurabiye benim
gibi tam benlik diyenlerdenseniz buyrun tarif

Gerekli malzemeler
1 paket margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı su
1 adet yumurta sarısı
yarım limon suyu
1 çay kaşığı karbonat
tuz
alabildigince un

Yapılışı
Bu malzemeleri bir kaba alın ve iyice yogurun.Daha sonra hamuru açın ve su bardagı ile bastırın ve hamuru o şekilde kesin. Yumurtanın beyazına bulayın.Sonrada susam ve çörek otuna bulayınız.Daha önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişiriniz.

Afiyet olsun

Çevizli Havuçlu Kek

Malzemeler:

3 adet yumurta
2 adet büyük boy havuç
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 paket şekerli vanilya
1 yemek kaşığı tarçın
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı yoğurt
2,5 – 3 su bardağı un
1 çay bardağı sıvı yağ



HAZIRLANIŞI:
Orta boy kek tepsisini veya kek kalıbını yağlayın.havucu soyup  ince tarafıyla rendeleyin.İlk önce şeker ve oda sıcaklığındaki yumurtayı krema kıvamına gelene kadar çırpın. Daha sonra sırasıyla vanilin, sıvı yağ, yoğurdu çırpıp,daha sonra. un, kabartma tozunu ekleyin, pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar çırpın. Karışım kıvama gelince havuç ceviz ve tarçını ekleyerek karıştırmaya devem edin. 180 derece öncede ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

Afiyet Olsun
X